Coaching

I’M – ik ben – terug naar jezelf en leven in het hier en nu’

I’M Paardencoaching

Wat is paardencoaching?

Equine Assisted coaching – coachen met de hulp van paarden, is een oplossingsgerichte en ervaringsgerichte methode van coachen. Dit houd in dat er niet gekeken wordt naar het probleem, maar naar de oplossing door middel van ervaren.

 • Waar wil ik heen?
 • Hoe kom ik daar?
 • Wat kan ik anders doen?

Door te gaan experimenteren en ervaren met het paard kom je steeds een stapje dichter bij de oplossing. Omdat al je zintuigen meedoen en je niet alleen maar aan het praten bent, blijven de ervaringen beter hangen en werken ze langer door. De antwoorden op je vragen liggen bij jou. Het paard en ik helpen om bewustwording te creëren en de antwoorden te vinden die je zoekt.

Omdat paardencoaching in de buitenlucht plaatsvindt is het een fijne en veilige omgeving om te voelen wat je voelt en te kunnen ervaren. Geen uitgebreide gesprekken, maar gewoon doen (en ervaren)!

Is paardencoaching iets voor jou?

Paardencoaching is toe te passen op alle aspecten in je leven. We leven in een maatschappij waar veel van ons gevraagd wordt en wat dus ook de nodige problemen met zich meebrengt.

Het coachen met paarden zorgt er voor dat je meer inzicht krijgt in je eigen gedrag, kwaliteiten en patronen. Een aantal voorbeelden van thema’s en vragen waar je tegenaan kan lopen zijn:

 • ik voel mij angstig en gestrest
 • ik kan moeilijk mijn grenzen aangeven
 • ik functioneer niet goed op mijn werk
 • ik weet niet wat mijn passie is
 • ik zit niet lekker in mijn vel
 • ik voel mij boos en/of verdrietig
 • ik voel mij niet prettig mijn relatie
 • ik ben onzeker
 • ik weet niet meer hoe ik alles in mijn leven in balans kan houden
 • ik wil meer lichaamsbewustzijn
 • ik ben mezelf kwijt
 • ik wil meer contact maken
 • ik ben bang om afgewezen te worden

Aan de hand van een thema wat naar voren komt maken we er samen een concrete coachvraag van. Een voorbeeld hiervan is; Hoe ga ik om met mijn angstgevoelens?

Doordat paarden open en eerlijk communiceren is het heel verhelderend om een sessie paardencoaching mee te maken. Door jou inzicht te geven in de situatie kunnen er (on)bewuste gevoelens en patronen zichtbaar worden wat je weer een stapje dichterbij de oplossing brengt.

Als coach stel ik gerichte vragen en benoem ik de interactie tussen jou en het paard wat we vervolgens terugkoppelen naar het dagelijks leven. Hierdoor ontstaat bewustwording en vervolgens kan je gaan experimenteren en ervaren wat dan wel voor jou werkt. Ik als coach geef niet de oplossing, de oplossing zit in jou zelf!

Herken je jezelf hierin? Of zijn er andere dingen waar je tegenaan loopt? Dan kan I’M Paardencoaching iets voor jou zijn. Samen met de paarden in de buitenlucht en in een oordeelloze omgeving uitzoeken wat voor jou de beste oplossing is. Ervaring met paarden is niet nodig.

Hoe ziet een sessie er uit?

Voorafgaand aan de sessie vindt er een intake plaats. Tijdens de intake leren we elkaar wat beter kennen, bespreken we of er een coachvraag is, tegen welke onderwerpen je aanloopt en kan je vragen stellen.

Na de intake gaan we naar de paarden toe en maak je in je eigen tempo kennis met de paarden. Hierna wordt er een activiteit ingezet die aansluit op de coachvraag of andere thema’s die tijdens de intake en sessie naar voren komen.

De activiteit voer je uit in je eigen tempo en op jou manier, er is geen goed of fout. Als je klaar bent met de activiteit mag je dit aangeven, waarna we samen het verloop hiervan kort nabespreken. Aan de hand van wat jij hebt ervaren mag je gaan experimenteren en uitproberen. Jouw beleving van de activiteit staat centraal, het gaat er niet om wat ik er van vind, maar wat jij ervaren hebt.

Bij een eventuele vervolgsessie bespreken we wat er de vorige keer aan bod is gekomen en hoe zich dat verder heeft ontwikkeld. Aan de hand daarvan kijken we wat we deze sessie gaan doen, iets nieuws of misschien nog een stukje herhaling.


‘Focus op de oplossing, niet op het probleem.’


Waarom coaching met paarden?

Paarden leven in het ‘hier en nu’ en zullen altijd eerlijk zijn. Hierdoor zijn ze zeer vergevingsgezind en zal een paard nooit oordelen. Dit geeft je alle ruimte om te onderzoeken, experimenteren en ervaren in een emotioneel veilige omgeving.

Omdat paarden in een kudde leven en van nature de kleinste lichamelijke signalen opvangen, zullen ze altijd eerlijke en oprechte feedback terug geven. Doordat paarden dit zo goed kunnen, gebruiken wij de paarden als spiegel. Samen met jou vertalen we dit gedrag naar het dagelijks leven en dat kan mooie en verhelderende inzichten opleveren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Maak dan een afspraak om kennis te maken!

Praktische informatie

Het mooie van paardencoaching is dat het altijd in de buitenlucht plaatsvindt. De sessie is in een zandpaddock of in het weiland (afhankelijk van het seizoen). Houd er daarom in de koudere seizoenen rekening mee dat je warme, waterdichte en stevige kleding en schoenen aantrekt die vies mogen worden.

De sessies zijn altijd naast het paard op de grond, nooit op het paard. Ervaring met paarden hebben is niet nodig.

I’M Paardencoaching

Volg ons ook via

Wil je meer informatie of kennis maken? Neem gerust contact op!

Roeleveenseweg 1 A
Den Haag (Leidschenveen)

Gratis annuleren kan tot 24 uur van tevoren.

KREAC kwaliteitsregister voor de equine geassisteerde
coach & therapeut
CAT collectief alternatieve therapeuten
GAT geschillen alternatieve therapeuten

© I’Mpaardencoaching.nl 2023  |  Privacyverklaring Algemene voorwaarden | KvK 73770558 | BTW NL002225760B91