Hoe gaat paardencoaching in zijn werk?

Paardencoaching is een vorm van coaching waarbij paarden worden ingezet om mensen te helpen bij persoonlijke ontwikkeling, het overwinnen van obstakels en het verbeteren van hun welzijn. Deze unieke vorm van coaching maakt gebruik van de gevoeligheid en intuïtie van paarden om inzichten en groei te bevorderen.

Stappen van paardencoaching

Bij paardencoaching doorloop je over het algemeen de volgende stappen:

 1. Intake: Tijdens een kennismakingsgesprek bespreek je jouw doelen en verwachtingen met de coach.
 2. Sessie met de paarden: In een veilige omgeving ga je aan de slag met oefeningen samen met de paarden. De coach observeert jouw interactie met de dieren en stelt vragen aan de hand daarvan.
 3. Reflectie: Na elke sessie is er tijd voor reflectie op wat er is gebeurd en wat je hebt ervaren. Dit helpt bij het verkrijgen van nieuwe inzichten en het stellen van concrete acties voor verdere groei.
 4. Evaluatie: Aan het einde van het traject evalueer je samen met de coach of je jouw doelen hebt bereikt en wat de volgende stappen zijn.

Voordelen en nadelen van paardencoaching

Paardencoaching heeft verschillende voordelen:

 • Onbevooroordeelde feedback: Paarden reageren op authentieke wijze op jouw gedrag en emoties, zonder oordeel. Dit geeft waardevolle inzichten in hoe je overkomt op anderen.
 • Emotionele groei: Paarden kunnen helpen bij het verkennen en verwerken van emotionele blokkades, waardoor persoonlijke groei mogelijk wordt.
 • Lichaamsbewustzijn: Door met paarden te werken, word je bewuster van je lichaamstaal en non-verbale communicatie. Dit kan van onschatbare waarde zijn in zowel persoonlijke als professionele relaties.

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan paardencoaching:

 • Kosten: Paardencoaching kan prijzig zijn, omdat het onder begeleiding van een gespecialiseerde coach plaatsvindt en gebruikmaakt van dieren.
 • Tijd: Het kan tijd kosten om resultaten te zien. Soms is een langere periode nodig om de gewenste effecten te bereiken.

Verschillen tussen paardencoaching en gewone coaching

Hoewel paardencoaching vergelijkbaar is met andere vormen van coaching, zijn er toch enkele belangrijke verschillen:

 • Methode: In paardencoaching worden paarden gebruikt als hulpmiddel om inzicht en groei te bevorderen, terwijl bij gewone coaching vooral verbale communicatie centraal staat.
 • Non-verbale communicatie: Paarden reageren voornamelijk op non-verbale signalen, waardoor je bewust wordt van je eigen lichaamstaal en hoe anderen jou waarnemen.

Kosten voor paardencoaching

De kosten voor paardencoaching kunnen variëren. Voor het kostenoverzicht van I’M Paardencoaching kun je op deze pagina een kijkje nemen.

Locatie voor paardencoaching

Paardencoaching kan plaatsvinden op verschillende locaties. Het is belangrijk dat de locatie veilig is voor zowel deelnemers als paarden. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn om comfortabel met de dieren te werken. Bij I’M Paardencoaching vind de coaching altijd buiten plaats in het weiland of in de zandpaddock.

Kortom, paardencoaching biedt een unieke benadering van persoonlijke ontwikkeling met behulp van paarden als spiegel en gids. Het kan waardevolle inzichten bieden die moeilijk te verkrijgen zijn via traditionele coachingmethoden. Hoewel er kosten en tijd aan verbonden zijn, kunnen de voordelen opwegen tegen de nadelen. Als je geïnteresseerd bent, is het raadzaam om een gekwalificeerde paardencoach te raadplegen en te kijken of deze vorm van coaching bij jou past.

Lees meer

Gepubliceerd door irismeedendorp

Oprichter en paardencoach bij I'M Paardencoaching. Met mijn paarden Waldo, Eefke en Czarina geef ik sessies om mensen verder op weg te helpen.

2 gedachten over “Hoe gaat paardencoaching in zijn werk?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: