Paardencoaching: 4 inzichten rondom coaching met paarden

Paardencoaching is een vorm van therapie en persoonlijke ontwikkeling waarbij paarden worden ingezet om mensen te helpen hun emoties, gedrag en communicatie te begrijpen en te verbeteren. Het is een unieke benadering die steeds populairder wordt vanwege de positieve resultaten die het oplevert. In dit artikel delen we verschillende positieve ervaringen rondom paardencoaching.

1. Zelfinzicht en Persoonlijke Groei

Een van de meest voorkomende ervaringen bij paardencoaching is het verkrijgen van zelfinzicht en persoonlijke groei. Door met paarden te werken, kunnen mensen leren over zichzelf, hun gedragingen en hun emotionele reacties. Paarden zijn uiterst gevoelige dieren die reageren op non-verbale signalen en energieën. Ze spiegelen onze emoties en kunnen daarmee inzichten bieden in ons eigen gedrag dat we soms niet bewust zijn.

Een deelnemer aan een paardencoachingsessie vertelt: “Ik was altijd erg gespannen in sociale situaties, maar tijdens een sessie met een paard merkte ik dat het dier ook gespannen werd wanneer ik dat was. Dit gaf me inzicht in mijn eigen spanning en hoe dit anderen kan beïnvloeden.”

2. Vertrouwen en Verbondenheid

Paarden zijn van nature kuddedieren en hechten veel waarde aan verbondenheid. Door met paarden te werken, kunnen mensen leren hoe ze vertrouwen kunnen opbouwen en een sterke band kunnen creëren. Het proces van het opbouwen van vertrouwen met een paard kan erg therapeutisch zijn voor mensen die moeite hebben met het vertrouwen van anderen.

Een deelnemer vertelt: “Ik had altijd moeite om anderen te vertrouwen na een nare ervaring in mijn jeugd. Maar tijdens een paardencoachingsessie merkte ik dat het paard mijn angst voelde en toch bereid was om dichtbij me te komen. Dit heeft me geholpen om langzaam mijn muur af te breken en weer vertrouwen in anderen te krijgen.”

3. Stressvermindering

Paardencoaching kan ook helpen bij stressvermindering. Het werken met paarden in de natuurlijke omgeving kan rustgevend zijn en helpt mensen om even weg te zijn van hun dagelijkse zorgen en stressoren. Daarnaast kunnen de kalmerende effecten van het aaien of borstelen van een paard helpen bij het verminderen van spanning.

Een deelnemer zegt: “Ik heb een drukke baan en sta altijd onder hoge druk. Tijdens de sessies met het paard merkte ik dat ik volledig kon ontspannen en al mijn stress achter me kon laten. Het was alsof het paard me hielp om alles even los te laten en gewoon in het moment te zijn.”

4. Empowerment

Een ander positief aspect van paardencoaching is de empowerment die mensen kunnen ervaren. Het proces van het leiden en communiceren met een groot, krachtig dier kan iemand een gevoel van controle en zelfvertrouwen geven. Het succesvol werken met een paard kan iemand helpen geloven in hun eigen capaciteiten.

Een deelnemer deelt: “Ik had altijd moeite om mezelf als sterk en bekwaam te zien. Maar tijdens een sessie waarin ik het paard kon leiden, voelde ik me volledig in mijn element. Dit heeft me geholpen om mijn zelfvertrouwen op te bouwen en mijn eigen kracht te erkennen.”

Conclusie

Paardencoaching biedt talloze positieve ervaringen voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke groei, vertrouwen, stressvermindering en empowerment. Door samen te werken met deze prachtige dieren kunnen mensen leren over zichzelf en hun relaties met anderen verbeteren. Als je geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling of therapie, overweeg dan zeker eens paardencoaching uit te proberen!

Reviews van I’M Paardencoaching

“Een half jaar geleden heb ik een coaching sessie gehad bij iris. Ik was wat sceptisch over het concept, ik ben vrij nuchter En wat ik tot nu toe over paarden coaching had gehoord vond ik wat zweverig klinken. Maar ik stond op een punt in mijn leven waarbij ik wel wat hulp kon gebruiken dus stond voor vrijwel alles open. Ik dacht ik geef het een kans. Ik ben aangenaam verrast door het effect van de sessie. Het gaf bijzondere inzichten en heeft zeker stof tot nadenken gegeven. Iris is erg professioneel, oordeelloos en bied een hele warme en veilige omgeving aan de cursist. Ik had het gevoel dat ik alles kon delen wat ik wilde. Dingen die ik onbesproken wilde laten, konden onbesproken blijven. Dit had verder geen effect op de sessie. Ik vond de sessie confronterend en verhelderend. Precies wat ik nodig had. Paarden coaching heeft mij helpen inzien hoe ik op bepaalde aspecten van het leven kijk. Het geeft zowel een breed beeld als specifiekere onderwerpen aan. Iris is een fantastische coach met een warme uitstraling. Ze geeft een veilige omgeving af met expertise voor het vak. Ik ben zeker van plan om dit in de toekomst nogmaals te doen en kan iedereen aanraden hetzelfde te doen.” – Edelien

“Ik vond de sessie bij Iris en haar twee paardencollega’s Waldo en Eefke heel bijzonder. De paarden zijn enorme spiegels wat superleerzaam is. Iris weet scherpe vragen te stellen zodat je echt de ruimte hebt om contact te maken met je eigen wijsheid. Ik kwam er met een mooi inzicht vandaan dat ik nog meer los mag laten hoe ik denk dat iets moet en in plaats daarvan de dingen echt meer op mijn manier mag doen die voor mij werkt. Als je eens op een andere manier naar jezelf wil kijken kan ik een sessie met Iris absoluut aanraden.” – Carlijn


“Echt een aanrader, een hele bijzondere en gewaardeerde ervaring. Iris is rustig en begeleid goed. Daarnaast is het een fijne plek en geven de twee paarden ruimte voor een goede sessie. Dankjewel Iris!” – Charlotte

Lees meer

Gepubliceerd door irismeedendorp

Oprichter en paardencoach bij I'M Paardencoaching. Met mijn paarden Waldo, Eefke en Czarina geef ik sessies om mensen verder op weg te helpen.

2 gedachten over “Paardencoaching: 4 inzichten rondom coaching met paarden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: